A
B
C
Ç
D
E
F
G
Ğ
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Q
W
X
+ Ekle
Aslan

Aslan

 Aslan (Panthera leo), kedigiller
(Felidae) familyasından etçil memeli bir hayvan türü
. Afrika
, Arabistan
, İran
ve Hindistan
bölgelerinde yaşar. 2 m uzunlukta, 1 m yüksekliktedir; erkeği 250 kg, dişisi ise 150 kg ağırlığındadır. Ömrü 25-30 senedir.

Geniş alınlı, güçlü çeneli, uzayıp çekilebilen tırnaklı, sarımtrak kısa ve yatık tüylüdür. Kuyruğunun ucu püsküllüdür. Erkek aslanın başının etrafı uzun ve güzel bir yele ile süslüdür. Omuzlarının üzerine kadar dağılan bu perçem, kızdığı zaman kabarır.

Aslanın dili büyük ve diken gibi sert kıllarla örtülü olduğundan, yalarken avının derisini ve iri kemiklerin etini sıyırır. Bu dehşetli hayvan, pençesi ile avladığı canlı hayvanlarla geçinir. Kendi avından karnını doyurunca geriye kalanı terk edip, bir daha o leşi yemez.

Çiftleşme mevsimleri değişiktir. Dişi aslan çiftleşmeden 108 gün sonra 3-4 (bazan altı) yavru doğurur. Yavrular gözleri açık doğarlar. Yavrularını üç ay emzirir. Önceleri baş ve ayakları benekli sırt ve kuyrukları enine çizgilidir. Zamanla bu lekeler kaybolur. Anne ve babaları tarafından üç yaşına kadar korunarak yetiştirilirler. Üç yaşını dolduran erkek yavruların yeleleri çıkmaya başlar, yedi yaşında olgunlaşırlar.

Erkek aslanlar yeni bir dişi ile beraber olunca,eğer dişinin o erkek aslandan baska yavrusu varsa,yeni beraber olduğu erkek aslan o yavruları öldürür,nedeni ise yavrunun sorumluluğunu almak istememesi,ayrıca erkek aslanlar yalnız ve aç olmadıkları sürece asla avlanmazlar,avı dişi aslanlar gerçekleştiri buna rağmen avı önce erkek aslanlar yer. Ayrıca Aslanlar Sex rekoruna sahiptir,bir günde 52 birleşme yaşayarak 1. sırada yer alırlar.

 

ASLANIN AĞZINDAN ASLANI TANIYALIM

 

Dişiler bir seferde 2 ila 5 yavru dünyaya getirir. Doğduklarında yaklaşık 2 buçuk kilo ağırlığında olurlar. İlk iki hafta boyunca gözleri kapalıdır. Biz aslanlar yavrularımıza iyi birer anne - baba oluruz. Onları sever ve ilgileniriz.

Ailenin bütün dişileri yavrulara annelik yapar.Ama 2 yaşına gelen erkek aslanlar aileden ayrılmak zorundadır.Onların kendi ailelerini oluşturmaları gerekir. Dişi aslanlar genellikle doğdukları ailede yaşamlarını sürdürebilir.

 

Bizler et yeriz. Antilop, yaban mandası ve zebrayla besleniriz. Avlanmaya genellikle dişi aslanlar çıkar. Avlarımızın birçoğu bizden hızlı koştuğu için ava grup halinde çıkarız ve planlı bir şekilde avlanırız
.

Erkek aslanlar bir oturuşta 43 kilo, dişi aslanlar ise 25 kilo et yiyebilir. Ama pratikte, günde ortalama 8 - 9 kilo eti ancak yeriz.

 

 

 

Ben memeliler grubundan, kedi ailesinin ikinci büyük üyesiyim (kaplandan sonra). Antilop, ceylan, impala, yabani manda, zebra ve zürafa gibi hayvanlar başlıca gıda kaynaklarımdır. Türümün erkekleri, dişilerden iridir
.

Normal ömrüm 15 yıl kadardır. Ama hayvanat bahçelerinde 30 yaşına kadar yaşayan aslanlar da olmuştur.

 

Biz aslanlar, filmlerde ve çizgi romanlarda anlatıldığı gibi sık ormanlarda yaşamayı sevmeyiz. Uzun otlar bulunan, az ağaçlı, açık arazileri tercih ederiz. Bir zamanlar Avrupa'da, Asya'da ve Afrika'da yaşardık
.

Bugün esas olarak Afrika'nın orta, doğu ve güney bölgelerinde yaşıyoruz. Asya'da ise pek aslan kalmadı artık. Sadece Hindistan'ın Gucarat eyaletinde bulunan Gir ormanında koruma altında bir miktar Asya aslanı yaşıyor

 

 

 

Bizler et yeriz. Antilop, yaban mandası ve zebrayla besleniriz. Avlanmaya genellikle dişi aslanlar çıkar. Avlarımızın birçoğu bizden hızlı koştuğu için ava grup halinde çıkarız ve .

Erkek aslanlar bir oturuşta 43 kilo, dişi aslanlar ise 25 kilo et yiyebilir. Ama pratikte, günde ortalama 8 - 9 kilo eti ancak yeriz.

 

 

Erkek aslan
Erkek aslan

 

 

aslan

dişi aslan avını gözlüyor

 

 

aslan

 

aslan

 

aslan